Adviescolleges en externe commissies

Bij het maken van wetten en het uitvoeren van beleid geven ambtenaren regelmatig advies aan de regering en het parlement. Soms hebben zij echter behoefte aan advies van deskundigen die geen ambtenaar zijn. Voor zulk advies kunnen verschillende soorten commissies, colleges of raden worden ingesteld. In de praktijk zijn de termen 'adviescollege' en 'adviescommissie' inwisselbaar. Deze organen worden soms ook (advies)raden of staatscommissies genoemd.

Kaderwet adviescolleges

De Kaderwet adviescolleges geeft algemene regels voor de instelling van en de omgang met adviescolleges. Adviescolleges die adviseren over beleid en wetgeving van het Rijk vallen onder de reikwijdte van de Kaderwet.

De Kaderwet heeft de volgende doelstellingen:

  1. versobering en transparantie van het adviesstelsel;
  2. de scheiding van advies en overleg en daarmee het herstel van het politieke primaat en verheldering van de politieke besluitvorming;
  3. de verbetering van de politieke aansturing van adviescolleges.

Om een wildgroei aan adviescolleges te voorkomen, moeten alle besluiten tot instelling van adviescolleges die vallen onder de Kaderwet worden ondertekend door de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De instelling en samenstelling van alle onafhankelijke commissies moet in de ministerraad behandeld worden.

Externe commissies

Voor het instellen van commissies waarop de Kaderwet niet van toepassing is, kan gebruik worden gemaakt van de richtlijnen in de Leidraad instellen externe commissies.

Adviescolleges

Adviescolleges onder de werking van de Kaderwet, per type op 31-12-2023
TypeEenmaligPermanentStrategischTechnisch-specialistischTijdelijk
Aantal adviescolleges8110124
Jaarrapportage Bedrijfsvoering Rijk 2023 Brontabel als csv (107 bytes)

Typen adviescolleges, Jaarrapportage en evaluatie