Houd niet-integer gedrag continu op de agenda
Hoe denken medewerkers van het Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen over het integriteitsklimaat in het integriteitsbeleid van hun organisaties? En hoe vaak nemen ze niet-integer gedrag waar? Dat laatste gebeurt maar weinig, stelt Zeger van der Wal (Instituut Bestuurskunde Universiteit Leiden).
Van der Wal schreef er het essay ‘Integriteit bij de overheid: een sfeerimpressie’ over. Hij baseert zich daarin opde resultaten van het WERKonderzoek 2019. Waar mogelijk maakt hij vergelijkingen met de resultaten van de Monitor Integriteit en Veiligheid 2016,waarin aan een vergelijkbare populatie deels dezelfdevragen zijn gesteld.

Over dit onderwerp vindt u op deze pagina:
- een kort artikel met de belangrijkste resultaten en aanbevelingen
- een uitgebreide(re) analyse
- een kort filmpje met het belangrijkste advies
Uitgelicht
Terugkijken WERKwebinar 25 juni: Integriteit en sociale veiligheid
-
Toelichting & bron
Integer en veilig werkklimaat creëren? De rol van leidinggevenden is cruciaal
Door: Sandra Groeneveld en Zeger van der Wal
Integriteit verdient continue aandacht op alle niveaus, stelt Zeger van der Wal (Universiteit Leiden). Aandacht voor regels en codes, maar ook voor het investeren in gedeelde opvattingen over integriteit. Hoe zet en houd je het onderwerp op de agenda? Van der Wal benadrukt het belang van ethisch leiderschap. Diezelfde leidinggevenden spelen volgens Sandra Groeneveld (Universiteit Leiden) nog een cruciale rol. Namelijk in het creëren van een werkklimaat waarin medewerkers zich veilig voelen, hun mening durven geven en waarin ze niet bang hoeven zijn voor intimidatie of discriminatie. Haar advies? Sociale veiligheid zou een centraal thema moeten zijn bij de selectie en beoordeling van leidinggevenden.
Achtergrond
Artikelen
- Houd niet-integer gedrag continu op de agenda (kort artikel uit het WERKboek)
- Integriteit bij de overheid: een sfeerimpressie (uitgebreidere analyse)
Over dit thema
Het WERKcongres is een initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en wordt georganiseerd door ICTU, InternetSpiegel (kennis- en uitvoeringspartner). Het congres richt zich op leidinggevenden en beleidsmakers op het gebied van arbeid en organisatie in de publieke sector.
Centraal staan de belangrijkste resultaten van het WERKonderzoek en andere toonaangevende studies over werken in en aan overheidsorganisaties. Het WERKonderzoek is de vervanger van het tweejaarlijkse Personeels- en Mobiliteitsonderzoek. Het WERKonderzoek is in 2019 in samenwerking met het CBS onder bijna 100.000 ambtenaren afgenomen.