Werkbeleving
Om een organisatie goed te laten presteren doet het ertoe hoe je met medewerkers omgaat. Mensen met werkplezier leveren namelijk betere prestaties. Daarom is Goed Werkgeverschap van belang.
Medewerkers bepalen het resultaat in dienstverlenende organisaties. Dat geldt zeker voor de publieke sector. De medewerkers doen immers het werk, niet systemen of machines. Zij staan voor de klas, houden de inbreker aan, verstrekken de vergunning, schrijven de innovatieve beleidsnotitie, halen het straatvuil op en wassen de bejaarde. Sterker nog: medewerkers staan niet centraal in een organisatie, zij zijn een organisatie. Zij zijn de cruciale schakels.

Foto: Marcel Vogel
Medewerkers met werkplezier leveren betere prestaties. De verantwoordelijkheid hiervoor berust niet alleen bij de werkgever. Ook de medewerker zelf heeft de plicht tot ‘goed werknemerschap', maar managers kunnen wel zorgen voor de condities waaronder medewerkers goed kunnen presteren.
Op deze pagina staat informatie die kan helpen om goed werkgeverschap vorm te geven. De basis hiervoor is het perspectief van de medewerkers: wat is hun beleving van de gang van zaken in een organisatie en wat bepaalt hoe zij optimaal kunnen presteren?
Het ministerie van BZK beschikt over drie bronnen om deze inzichten in de werkbeleving van werknemers in de publieke sector te verkrijgen. Deze drie bronnen zijn het InternetSpiegel medewerkeronderzoek, het Flitspanel en het Personeels- en Mobiliteitsonderzoek. Het beheer van deze instrumenten ondergebracht bij het ICTU-programma InternetSpiegel.
Op deze themapagina vindt u veel resultaten van het laatste Personeelsonderzoek (uitgevoerd in 2016).
Uitgelicht
Tevredenheid met baan
-
Toelichting & bron
Bron: Ministerie van BZK, Trendbestand Personeels- en Mobilitieitsonderzoek
Toelichting: Ontwikkeling van het percentage medewerkers dat (zeer) tevreden is met de eigen baan per taakveld. Via het onderdeel Cijfers zijn de resultaten verder uit te spilitsen.
- Vergroten
Achtergrond
Rapporten en publicaties
- Arbeidsmarkt imago onderzoek 2018 (brandchart, 2019)
- Trendrapportage PoMo (ICTU, 2017)
- Werkbeleving in de publieke sector (BZK, 2015)
- Ruimte voor de professional (ICTU, 2012)
- Beroepstrots en regeldruk (ICTU, 2012)
- Duurzame inzetbaarheid (CAOP Research, 2011)
- Quickscan PoMo 2010 (BZK, 2010)
- Quickscan PoMo 2008 (BZK, 2008)
- Personeelsonderzoek 2006 (BZK, 2006)
Websites
Verdere informatie
Over dit thema
In opdracht van het ministerie van BZK zijn er verschillende vormen van structureel belevingsonderzoek onder werknemers in de publieke sector. Deze vormen van belevingsonderzoek hebben tot doel om het ministerie van BZK vanuit haar coördinerende werkgeversfunctie van informatie te voorzien over hoe ambtenaren aankijken tegen diverse aspecten van hun werk. Daarnaast heeft het InternetSpiegel medewerkeronderzoek tot doel om organisaties gerichte inzichten te bieden ten aanzien van goed werkgeverschap in de eigen organisatie. Door de drie informatiebronnen (InternetSpiegel medewerkeronderzoek, Flitspanel en Personeels- en Mobiliteitsonderzoek) beschikt het ministerie over informatie op individueel, team-, organisatie- en sectoraal niveau.