Inwoners van Nederland
Goed openbaar bestuur staat in dienst van de inwoners van Nederland. Maar wie zijn dat eigenlijk? Wat hebben ze met elkaar gemeen? En waarin verschillen zij van elkaar? Dit laatste is misschien wel de hamvraag van deze tijd. Een tijd waarin de verschillen tussen bevolkingsgroepen, tussen stad en platteland en binnen stedelijke gebieden toenemen en de kansenongelijkheid in de media breed wordt besproken.

In 2019 gaf 87% van de mensen in Nederland het leven een 7 of hoger. Hiermee staat Nederland op nummer 1 van zestien Europese landen*. De tevredenheid met het leven is de laatste tien jaar stabiel gebleven.
Gemiddeld zijn inwoners van Europa tevreden het hun leven**. Zij geven deze tevredenheid van het leven een 7,3. Het meest tevreden zijn inwoners in de Scandinavische landen (rond de 8,0). Het minst tevreden zijn inwoners van Baltische landen (rond de 6,0).
Maar niet iedereen is even tevreden: jongeren (25 tot 35 jaar) zijn minder tevreden dan ouderen (65 tot 75 jaar). Laagopgeleiden en mensen met een migratieachtergrond beoordelen hun kwaliteit van leven lager dan hoogopgeleiden en mensen met een Nederlandse achtergrond***. In vergelijking tot andere landen in Europa is dit gegeven bijzonder: in de meeste landen geldt hoe jonger, hoe meer tevreden met het leven**.
*CBS Monitor Brede Welvaart 2020.
**Eurostat 2018, Quality of life indicators – overall experience of life.
***CBS Monitor Brede Welvaart 2020.
Uitgelicht
Wie zijn de inwoners?

-
Toelichting & bron
Toelichting: Gemiddeld genomen zijn de mensen in Nederland tevreden over het leven tot nu toe. We zijn gezond, kunnen ons ontwikkelen en hebben inkomen om prettig, veilig en vrij in een democratisch land wonen.
- Gemiddeld, want er zijn ook mensen die het zwaar hebben,die geen passend werk, opleiding en woning kunnen vinden en die buiten de boot van onze samenleving vallen. Onder hen bevinden zich o.a. laagopgeleide met een migratieachtergrond.
- Tot nu toe want in 2020 kwamen de donkere wolken boven ons land drijven. Door COVID-19 werd ons leven verstoord door verplichte sociale afstanden, werkloosheid, niet af te ronden opleidingen en veel onzekerheden voor de toekomst.
De verwachting is dat de verschillen in Nederland zich scherper gaan aftekenen. Dit betekent dat het openbaar bestuur er voor 17,4 miljoen mensen moet zijn en dat hij daarbij de specifieke (aandacht)doelgroepen en -thema’s niet uit het oog moet verliezen.
Bron: Staat van het Bestuur 2020
- Vergroten
- Download bestand
Werkend Nederland

-
Toelichting & bron
Toelichting: De netto-arbeidsparticipatie is het aandeel van de werkzame beroepsbevolking in de bevolking van 15 tot 75 jaar (beroeps- en niet-beroepsbevolking).
De arbeidsparticipatie toont ons regionale verschillen. Vooral in het midden van Nederland en een aantal Noord-Brabantse gemeenten is de arbeidsparticipatie relatief hoog. In delen van Groningen, Drenthe, Zeeland en Zuid-Limburg blijft de arbeidsparticipatie daarentegen achter bij het landelijk gemiddelde (68%). Dit gegeven hangt samen met het feit dat er gemiddeld minder banen in de nabijheid zijn*.
*Nabijheid = % banen op een acceptabele hemelsbrede afstand van de woonlocatie (PBL)
Bron: CBS
- Vergroten
- Download bestand
Voorzieningen in het sociaal domein

-
Toelichting & bron
Toelichting: Het aantal huishoudens dat voorzieningen gebruikt in het sociaal domein (Wmo, Participatiewet en Jeugdwet), is relatief groot in het westelijk deel van Friesland, Oost-Groningen, Oost-Drenthe en Zuid-Limburg, maar ook in enkele (middel)grote steden zoals Rotterdam, Arnhem, Assen en Helmond. Als we inzoomen op het aantal jongeren dat jeugdhulp ontvangt, dan zien we nagenoeg dezelfde regio’s oplichten. Van een beperkt aantal gemeenten zijn de cijfers bekend. Een aantal cijfers zijn geschat op basis van meerdere jaren.
Bron: Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein
- Vergroten
- Download bestand
Huishoudens
-
Toelichting & bron
Toelichting: Particuliere huishoudens, totaal en procentuele verdeling naar samenstelling (2e kwartaal in het betreffende jaar), 2014 – 2019.
Bron: CBS StatLine – Particuliere huishoudens naar samenstelling.
- Vergroten