Het openbaar bestuur in beweging
In een goed functionerend openbaar bestuur zijn gemeenten, provincies en waterschappen in staat om hun zelf gekozen taken en de taken in medebewind adequaat uit te voeren.

.
Uitgelicht
De opgave centraal

-
Toelichting & bron
Toelichting: Het beeld van wat het openbaar bestuur voor de inwoners in Nederland doet, toont een openbaar bestuur dat probeert zich aan te passen aan deze tijd. Hierbij verschuift het accent van de inspanningen van ‘government’ naar ‘governance’, waarbij de interbestuurlijke en financiële verhoudingen van groot belang zijn. De complexe maatschappelijke vraagstukken van deze tijd hebben een ruimtelijke dimensie (regio), die nieuwe werkwijzen en bestuurlijk maatwerk vraagt. Daarom wordt een gebiedsgerichte aanpak gevolgd, waarin bestuursakkoorden worden gesloten. Ook worden brede samenwerkingen tussen overheden, bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en inwoners opgezet, waarbij iedereen zijn bijdrage levert. We hebben het dan o.a. over de City Deals, Woon Deals, Regio Deals, stedelijke vernieuwingsgebieden, RES, proeftuinen Aardgasvrije wijken en Omgevingsagenda’s. De eerste lessen en resultaten van deze aanpak worden zichtbaar en tegelijkertijd is er nog veel te doen.
- Vergroten
- Download bestand
Democratische verhoudingen

-
Toelichting & bron
Toelichting: Het is van belang dat inwoners invloed hebben in het bestuur en dat volksvertegenwoordigers en bestuurders goed zijn toegerust en veilig hun werk kunnen doen. Daarin is geïnvesteerd met o.a. het samenwerkingsprogramma Democratie in Actie dat veel aandacht heeft voor het op allerlei manieren versterken van de verbinding tussen inwoners en bestuur, het netwerk weerbaar bestuur en een ontwikkelaanbod voor politieke ambtsdragers. De vergoeding voor raadsleden in kleine gemeenten is verhoogd. Lokale politieke partijen krijgen ondersteuning van het Kennispunt Lokale partijen. Potentiële risico’s voor de democratische legitimiteit van het bestuur krijgen aandacht in een nieuw wetsvoorstel m.b.t. Gemeenschappelijke Regelingen, en in beleid om de positie van jongeren in de democratie te versterken en, tenslotte, door de diversiteit en inclusiviteit in het bestuur te vergroten.
- Vergroten
- Download bestand
Bestuurlijke verhoudingen

-
Toelichting & bron
Toelichting: Er is een disbalans tussen de uitdagingen waarop gemeenten geacht worden in te spelen (verantwoordelijkheden) en de mogelijkheden die gemeenten hebben om daarvoor passende oplossingen te bieden (instrumentarium). Het bestaande instrumentarium is niet voldoende om de balans te herstellen en maatschappelijke opgaven effectief aan te pakken. Daarom werken het Rijk samen met de decentrale overheden aan een vernieuwing van de financiële verhoudingen, met o.a. de herijking van het Gemeentefonds en normeringssystematiek, rechtmatige toepassing van de Decentralisatie-uitkering en bouwstenen voor verruiming van het gemeentelijke belastinggebied. Daarnaast worden de bestuurlijke verhoudingen doorgelicht en de Code Interbestuurlijke verhoudingen vernieuwd.
- Vergroten
- Download bestand