Regie op gegevens
Regie hebben op je gegevens staat voor het vrije verkeer van persoonlijke gegevens onder regie van mensen zelf. Samen met publieke, private en maatschappelijke partijen wordt door het programma Regie op Gegevens (RoG) onderzocht hoe dit plaats moet gaan vinden en wat er nodig is om met vertrouwen aan het digitale verkeer deel te kunnen en te willen nemen.

Uitgelicht
Mensen centraal

-
Toelichting & bron
Bron: Greenpaper ‘Regie op Gegevens? Durf te doen!’ (Programma RoG, 2017)
Toelichting:
Mensen maken op veel momenten in hun leven gebruik van diensten waarvoor persoonlijke gegevens nodig zijn. Dat kan regulier zijn, zoals het aanvragen van een paspoort of vergunning, maar speelt in het bijzonder bij zogeheten ‘life events’. Kijk bijvoorbeeld naar het kopen van een huis en het aanvragen van een hypotheek. Dan zijn gegevens van verschillende partijen nodig uit het publieke én private domein, zoals een werkgever, de belastingdienst, een pensioenverzekeraar. Of kijk naar andere grote levensgebeurtenissen, zoals gaan studeren, starten met werken of werkloos worden, scheiden, kinderen krijgen of overlijden. Ook hier is er sprake van een combinatie van diverse persoonlijke gegevens die op verschillende plekken nodig zijn. Bij probleemsituaties zoals schulden en schuldhulpverlening is inzicht in en regie over je eigen gegevens eveneens zeer waardevol. Als informatie uit de verschillende bronnen ontsloten kan worden, ontstaat er echt overzicht en inzicht waarmee je tot een aanpak kunt komen.
Life events beperken zich nooit tot één partij en ook niet tot óf het publieke óf het private domein.
- Vergroten
- Download bestand
Vertrouwen door afspraken

-
Toelichting & bron
Bron: Afsprakenstelsels in de praktijk (Programma RoG, 2018)
Toelichting: Digitaal zaken regelen gaat het makkelijkst als je zelf regie op je gegevens hebt. Om dit veilig en betrouwbaar te kunnen doen zijn gezamenlijke afspraken over normen en eisen nodig waar gebruikers, houders van gegevens en dienstverleners zich aan houden, waardoor alle partijen weten waar ze aan toe zijn. Dat geeft vertrouwen, daarom heet een afsprakenstelsel ook wel een ‘trust framework’ in het Engels. Het programma RoG werkt aan normenkader voor persoonlijk datamanagement; een ‘uniforme set van eisen’. Over dit onderwerp is zowel een factsheet verschenen, als een analyse van leerervaringen van afsprakenstelsels in de praktijk opgesteld (zie bij Rapporten en publicaties). Binnenkort verschijnt een eerste versie van het normenkader.
- Vergroten
- Download bestand
Community

-
Toelichting & bron
Bron: website Community Regie op Gegevens
Toelichting:
Het doel is dat mensen ‘regie’ hebben op hun gegevens. Daar werken we aan door -samen met publieke, private en maatschappelijke partijen- te ontdekken hoe het vrije verkeer van persoonlijke gegevens onder regie van de burger ingericht moet worden, én wat er nodig is om met vertrouwen aan het digitale verkeer deel te kunnen en te willen nemen. Om dit gesprek te voeren hebben we een online kenniscommunity ingericht. Binnen deze community bouwen we een netwerk van mensen die (online en offline) met elkaar verbonden zijn en samenwerken en samenkomen om kennis te delen, nieuwe kennis te ontwikkelen en van elkaar te leren - om het principe van regie op gegevens duurzaam mogelijk te maken.
- Vergroten
- Download bestand
Achtergrond
Beleidsdocumenten
- Kamerbrief over kabinetsreactie op rapporten over digitale samenleving (16 oktober 2018)
- Kamerbrief over verhogen informatieveiligheid bij de overheid (16 oktober 2018)
- Kamerbrief bij het rapport Opwaarderen; Borgen van publieke waarden in de digitale samenleving (9 februari 2017)
- NL DIGIbeter, Agenda Digitale Overheid (juli 2018)
Rapporten en publicaties
- Casusonderzoek toepasbaarheid van conceptrichtlijnen voor algoritmen (Waag, maart 2020)
- BSN in Caribisch Nederland (27 september 2019)
- e-zine Najaarsfestival Digitale Dienstverlening: Maak-het-Mogelijk! (6 november 2018)
- Afsprakenstelsels in de praktijk (Programma RoG, september 2018)
- Verslag conferentie MyData2018 (29-31 augustus 2018)
- Verslag werkconferentie Zelfgeregeld, veilig en betrouwbaar! (27-28 juni 2018)
- Greenpaper ‘Regie op Gegevens? Durf te doen!’ (Programma RoG, september 2017)