Provincies
Het bestuur van een provincie wordt gevormd door de commissaris van de Koning (cdK), de Gedeputeerde Staten en de Provinciale Staten. De taken en bevoegdheden van deze organen zijn neergelegd in de Provinciewet.

Leden Provinciale Staten
De Provinciale Staten zijn het vertegenwoordigende orgaan van de provincie. Zij hebben verordende bevoegdheden en budgetrecht. De Provinciale Staten controleren de Gedeputeerde Staten en de commissaris van de Koning (in zijn hoedanigheid als provinciaal orgaan). De leden van de Provinciale Staten worden iedere vier jaar gekozen en de verkiezingen hiervoor vinden tegelijk plaats met de verkiezingen voor de waterschapsbesturen. De laatste verkiezing heeft plaatsgevonden op 18 maart 2015.
Leden Gedeputeerde Staten
De Gedeputeerde Staten vormen het dagelijks bestuur van de provincies. Zij hebben als taak het voorbereiden en uitvoeren van besluiten van Provinciale Staten. Verder voeren de Gedeputeerde Staten een groot aantal regelingen van de Rijksoverheid in medebewind uit. Zij hebben ook een coördinerende en plannende functie en houden op financieel gebied toezicht op de gemeentebesturen.
Commissarissen van de Koning
De commissaris van de Koning (cdK) wordt voor een periode van zes jaar door de Kroon benoemd. De cdK is voorzitter van Provinciale Staten en voorzitter, tevens lid, van Gedeputeerde Staten. De cdK vervult behalve de provinciale taken ook een aantal taken als Rijksorgaan. In die hoedanigheid ziet hij bijvoorbeeld in belangrijke mate toe op de (her)benoemingsprocedure van burgemeesters en adviseert hij over koninklijke onderscheidingen. Voor zijn optreden als Rijksorgaan is de cdK verantwoording verschuldigd aan de regering.
Uitgelicht
Overzicht

-
Toelichting & bron
Toelichting: Provincies betrekken hun inkomsten uit opgebouwde reserves (43%), het Provinciefonds (21%) en andere bronnen waaronder de ‘opcenten’ en rente en dividend uit deelnemingen. De grootste uitgavepost van de provincies is verkeer en vervoer. Daarnaast geven zij relatief veel uit aan natuurbeheer en het stimuleren van de regionale economie. Anders dan bij de gemeenten is de financiële positie van de provincies over het algemeen gunstig, dankzij de verkoop van nutsbedrijven in 2009.
Bron: Staat van het Bestuur 2020
- Vergroten
- Download bestand
Achtergrond
Rapporten
- Staat van het Bestuur 2020
- Onderzoek provinciale griffiers 2018 (Overheid in Nederland, februari 2019)
- Staat van het Bestuur 2018
- Staat van het Bestuur 2016