Identiteit
De overheid streeft naar meer autonomie van burgers en ondernemers. Dat betekent dat we als overheid ervoor gaan zorgen dat burgers en ondernemers op één plek dingen met overheden en instellingen kunnen regelen die aan hun persoon gekoppeld zijn. Denk daarbij aan de mogelijkheid om zelf persoonlijke gegevens aan te passen, het hebben van inzicht in geregistreerde gegevens over jezelf, het toestemming kunnen geven voor gebruik van je persoonlijke gegevens, en het beheer van je digitale identiteit en je digitale inlogmiddelen.

Het toenemende gebruik en de noodzaak tot voorkoming van misbruik vraagt om een elektronische identiteitsvaststelling die meer betrouwbaar en toekomstbestendig is. Er is een breed gedragen gevoel van urgentie. Daarom werkt de overheid samen met het bedrijfsleven aan een nieuw systeem voor elektronische identificatie: het eID stelsel. Dit stelsel maakt het mogelijk om de identiteit en bevoegdheid van burgers en bedrijven moet met een voldoende mate van zekerheid vast te stellen. Hiermee worden publieke en private organisaties ontzorgd op het gebied van een veilige en gebruiksvriendelijke toegang tot digitale dienstverlening.
Subthema's:
Uitgelicht
Actieve DigiD's
DigiD authenticaties
Video Je identiteit is goud waard
-
Toelichting & bron
Bron: Ministerie van BZK
Toelichting: Een korte film over de geschiedenis van identiteitsmanagement.
Achtergrond
Beleidsdocumenten
- Kamerbrief modernisering GBA (3 september 2018)
- Kamerbrief voortgang programma eID (23 juni 2016)
- Kamerbrief over Impuls eID (25 augustus 2016)
- Kamerbrief pilotvoorwaarden en pilotcriteria Idensys en publieke eID-Middelen (17 november 2015)
- Kamerbrief pilotvoorwaarden en pilotcriteria eID Stelsel (30 juni 2015)
Rapporten en publicaties
- Monitor Identiteit 2021 (IPSOS, 2022)
- Monitor Identiteit 2019 (februari 2020)
- Biometrie voor identiteitsverificatie (InnoValor, 2020)
- Maatwerk met de Awb (Pels Rijcken)
- Monitor Identiteit 2017 (Panteia)
- Advies van de commissie evaluatie pilots publieke en private authenticatiemiddelen (commissie-Kuipers, 2016)
- Internationale vergelijking eID-middelen (PBLQ HEC, 2014)
- Ontwerp op hoofdlijnen van de werking van het eID Stelsel NL (BZK, 2013)
- Strategische verkenning eID stelsel Nederland (BZK, 2012)
Websites
Verdere informatie
Over dit thema
DigiD
DigiD staat voor Digitale Identiteit. Met DigiD is het mogelijk om in te kunnen loggen op websites van de overheid. Personen kunnen zich identificeren en hun zaken digitaal met de overheid regelen. DigiD biedt zekerheid over met wie u te maken heeft. Via DigiD krijgt u het burgerservicenummer van de persoon die inlogt. Hiermee kunt u direct nagaan welke informatie u al heeft van deze persoon en kunt u uw diensten op maat aanbieden.
eIDAS
De Europese eIDAS-verordening gaat in op 29 september 2018. Vanaf dat moment moeten publieke organisaties en private organisaties met een publieke taak Europees erkende inlogmiddelen accepteren binnen de digitale dienstverlening. Deze verplichting geldt o.a. voor organisaties die gebruik maken van DigiD en eHerkenning. De Europese Unie wil hiermee regelen dat het makkelijker en veiliger wordt om binnen Europa online zaken te regelen.
Idensys
Idensys is een nieuwe, veilige manier van inloggen bij overheden, zorginstellingen en bedrijven. Met één inlogmiddel kunnen gebruikers bij meerdere organisaties terecht. Gebruikers kiezen daarvoor zelf hun digitale inlogmiddel, variërend van selfiecheck tot app. Idensys bevindt zich op dit moment nog in de pilotfase.