Caribisch Nederland
Op 10 oktober 2010 zijn de eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba, samen Caribisch Nederland genoemd, toegetreden tot het Nederlands staatsbestel. De Nederlandse regering werd verantwoordelijk voor de uitvoering van de rijkstaken op deze eilanden en deze nieuwe verhouding vroeg om een versterkte relatie.

De speerpunten in de samenwerking tussen Europees en Caribisch Nederland:
- De kwaliteit en slagvaardigheid van het lokale bestuur en de ambtelijke organisaties: Met openbare lichamen wordt gewerkt aan een lange termijnstrategie voor versterken uitvoeringskracht, en worden de mogelijkheden tot intensievere samenwerking tussen de Rijksdienst Caribisch Nederland (RCN) en de openbare lichamen verkend.
- Taakverdeling: Per taak en per eiland wordt bezien waar de taak het beste past. Momenteel wordt onder meer een nadere verkenning uitgevoerd naar de taakverdeling op het terrein van enkele complexe en vitale voorzieningen, zoals nutsvoorzieningen, havens en luchthavens.
- Modellen van bestuurlijk/financieel toezicht: Er wordt gekeken naar de mogelijkheid tot differentiatie in de modellen van bestuurlijk en financieel toezicht.
Bij al deze opgaven zal per eiland maatwerk geboden te worden, om zo recht te doen aan de verschillen en specifieke kenmerken per eiland. Een integrale, rijksbrede aanpak in Den Haag is cruciaal voor effectief beleid op de eilanden. Dat is een van de hoofdconclusies uit het IBO-onderzoek Samenwerken. Maatschappelijke opgaven op de eilanden zijn vaak complex en beslaan meer beleidsterreinen.
Uitgelicht
- Het Koninkrijk der Nederlanden en Caribisch Nederland
- Aruba
- Curaçao
- Sint Maarten
- Bonaire
- Sint-Eustatius
- Saba
Het Koninkrijk der Nederlanden en Caribisch Nederland

-
Toelichting & bron
Bron: Ministerie van BZK
- Vergroten
- Download bestand
Achtergrond
Rapporten en publicaties
- BSN in Caribisch Nederland (DSP-groep, 2019)
- Trends in the Caribbean Netherlands 2019 (CBS, 2019)
- Groei en grijzer: Bevolkingsprognose Caribisch Nederland 2019–2050 (CBS, 2019)
- Vijf jaar verbonden: Bonaire, Sint Eustatius, Saba en Europees Nederlands (Evaluatiecommissie Caribisch Nederland, 2015)
- Koopkrachtonderzoek Caribisch Nederland (Ecorys, 2012)
- Identiteitsinfrastructuur in Caribisch Nederland (Berenschot, 2012)
- Referentiekader Caribisch Nederland (Idee Versa & Azta, 2012)
Achtergrond
- Kamerbrief voortgang Groeiakkoord Curaçao 3e kwartaal 2019 (26 februari 2020)
- Kamerbrief over Regio Envelop Caribisch Nederland (14 februari 2020)
- Voortgangsrapportage 1 Groeiakkoord – Definitief (13 december 2019)
Websites
Verdere informatie
Over dit thema
Plaats Caribisch Nederland in ons Koninkrijk
Het Koninkrijk der Nederlanden bestaat uit de 4 landen Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten. De laatste 3 landen vormen samen met de 3 bijzondere gemeenten Bonaire, Sint Eustatius en Saba het Caribisch deel van het Koninkrijk. De 3 bijzondere gemeenten samen heten Caribisch Nederland.
Met andere woorden:
- Aruba, Curaçao en Sint Maarten zijn zelfstandige landen met een eigen regering. Zij zijn op basis van het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden zelf verantwoordelijk voor bijvoorbeeld goed bestuur, onderwijs en het rechtssysteem.
- Bonaire, Saba en Sint Eustatius (samen Caribisch Nederland) zijn bijzondere gemeenten van Nederland. Ze hebben 2 bestuurslagen, namelijk het eilandbestuur en de Nederlandse Rijksoverheid. De Rijksdienst Caribisch Nederland voert de taken voor de Rijksoverheid op de 3 eilanden uit. Bijvoorbeeld het beheer van het brandweerkorps. Het eilandbestuur staat onder controle van de Eilandsraad. Hierin zitten lokale volksvertegenwoordigers.
Rol Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties bij Caribisch Nederland
De directie Konikrijksrelaties van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties functioneert tussen de eilanden en de Haagse ministeries als katalysator en beleidstolk om te zorgen dat beleid en regels passend, goed getimed en gewenst zijn in de Caribische context.