Veelbekeken Thema’s
Themes overview
Uitgelicht
- Staat van het Bestuur 2020: groeiende zorgen over de decentrale democratie en het lokale bestuur
- Nieuwe themapagina ‘Artificiële Intelligentie en publieke waarden’
- Tentoonstelling lokale democratie
- Resultaten WERKonderzoek 2019 beschikbaar
- Strategische verkenning over ruimtelijke verschillen
- Tentoonstelling verzelfstandiging
Staat van het Bestuur 2020: groeiende zorgen over de decentrale democratie en het lokale bestuur
De Staat van Bestuur 2020 laat duidelijk zien dat de zorgen over de lokale democratie groter worden. Nederlanders zijn gemiddeld tevreden over het leven, de samenleving en de voorzieningen in de buurt. Maar dat geldt niet voor iedereen: de verschillen zijn groot en sommige groepen doen nauwelijks mee in de democratie. Het lokale bestuur is steeds minder zichtbaar voor de inwoners. En het coronavirus vergroot de verschillen tussen regio’s en groepen inwoners verder.
Nieuwe themapagina ‘Artificiële Intelligentie en publieke waarden’
Artificiële intelligentie (AI) wordt op steeds meer terreinen ingezet. Het kan bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken, kan de productiviteit verhogen en de werkgelegenheid stimuleren. Tegelijkertijd zijn er ook risico’s aan verbonden voor publieke waarden en mensenrechten. Om de kansen van AI te kunnen benutten en daarnaast goed voorbereid te zijn op de risico’s van AI-toepassingen is interdepartementale kennisuitwisseling en beleidsafstemming nodig. Hiervoor is een interdepartementaal samenwerkingsplatform opgericht. Deze themapagina is daar een onderdeel van.
Tentoonstelling lokale democratie
Op 11 juni 2020 opende curator Liesbeth Spies de tentoonstelling lokale democratie. Deze tentoonstelling geeft een sfeerbeeld van de ontwikkeling van de lokale democratie sinds 1945, met als rode draad de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen. Verschillende gebeurtenissen en mijlpalen zijn zo veel mogelijk verrijkt met foto’s en documenten. Ook is er een podcast en gaat de curator in gesprek met verschillende personen die een bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van de lokale democratie.
In deze video is de opening terug te kijken.
Resultaten WERKonderzoek 2019 beschikbaar
De belangrijkste resultaten van het WERKonderzoek 2019 zijn beschikbaar, inclusief verdiepende analyses van wetenschappers. De winnaars van de Scriptieprijs Werken in het Openbaar Bestuur 2019 zijn bekend. In 'De top kijkt om' worden oud-ministers en oud-topambtenaren bevraagd over hun ervaringen en de digitale tentoonstelling 'De ambtenaar' staat online.
Strategische verkenning over ruimtelijke verschillen
Ruimtelijke verschillen in Nederland worden groter. Op economisch, demografisch, sociaal-cultureel en politieke vlak nemen de verschillen tussen gebieden toe. Dit is de belangrijkste conclusie van de strategische verkenning Dwars door Nederland: ruimtelijke verschillen in beeld. De verkenning gaat ook in op de gevolgen van deze verschillen en de betekenis hiervan voor de overheid.
Tentoonstelling verzelfstandiging
De digitale tentoonstelling over verzelfstandiging van overheidstaken laat de ontwikkeling zien van de zelfstandige bestuursorganen, vanaf de introductie van dit begrip in 1974 door professor Scheltema. De tentoonstelling wordt ingeleid door curator Marjanne Sint en bevat een tijdlijn waarin de belangrijkste ontwikkelingen worden toegelicht. Daarnaast blikt een aantal hoofdrolspelers in interviews terug op een periode die zij van nabij hebben meegemaakt. Naast andere elementen, houdt tenslotte prof. mr. Sjoerd Zijlstra in een wetenschappelijke reflectie een pleidooi voor een paradigmawisseling om zo ruimte te maken voor maatwerk in de discussie rond zbo's.