Deze tentoonstelling is onderdeel van
Het geheugen van BZK op de
Kennisbank Openbaar Bestuur

Truus Smulders-Beliën, de eerste vrouwelijke burgemeester

1946

De benoeming van Truus Smulders-Beliën is enigszins opmerkelijk te noemen. Ze was getrouwd met de voormalig burgemeester Jan Smulders, die in de Tweede Wereldoorlog was omgekomen.

De familie Smulders bezette al sinds 1830 het burgemeestersambt in die gemeente. Truus Smulders-Beliën wilde na de oorlog eigenlijk gemeentesecretaris worden, maar als vrouw werd zij voor deze functie niet geschikt geacht.

Toen de positie van burgemeester vacant werd, besloot zij daarop te solliciteren. Zij motiveerde dat later als volgt: 'Ik wilde dit ambt voor mijn zoon openhouden. Daarom ben ik op het idee gekomen te solliciteren'.

Minister Beel was overtuigd van haar kwaliteiten en droeg haar voor voor benoeming bij de koningin.  Na de benoeming van Truus Smulders-Beliën duurt het nog lange tijd voor de volgende vrouwelijke burgemeester wordt benoemd. Pas op 16 oktober 1964 wordt PvdA’er Mieke van der Wall-Duyvendak burgemeester van Geldermalsen en VVD’er Christina ‘s Jacob-des Bouvrie burgemeester van Leersum.

Truus Smulders-Beliën