Resultaten Flitspanelonderzoek ‘Bekendheid voorzieningen rondom het melden van vermoedens van misstanden’

In opdracht van het ministerie van BZK heeft Venster voor Medewerkers een flitspanelonderzoek gehouden onder rijksmedewerkers om de bekendheid na te gaan van:

  • een gesprek onder begeleiding/mediation bij het Rijksloket advies en bemiddeling arbeidszaken (als er sprake is van een klokkenluiderszaak); en
  • de voorzieningen voor melders van (vermoedens) van misstanden uit de CAO Rijk.

Doel van dit flitspanelonderzoek is om na te gaan wat de eventuele belemmeringen zijn om van deze voorzieningen gebruik te maken en wat er nodig is om het gebruik te verhogen of beter aan te laten sluiten bij de behoeften van rijksmedewerkers. Dit flitspanelonderzoek wordt betrokken bij de evaluatie van de pilot mediation en juridische ondersteuning van klokkenluiders bij de sector Rijk. Deze evaluaite wordt naar verwachting eind juni wordt opgeleverd. Dit flitspanelonderzoek is geen onderzoek naar het aantal (vermoedens van) misstanden bij de sector Rijk. In de Jaarrapportage Bedrijfsvoering Rijk (JBR) rapporteert de sector Rijk jaarlijks over het aantal meldingen van misstanden op jaarbasis.