Veelbekeken Thema’s
Themes overview
Uitgelicht
- Tentoonstelling informatiseringsbeleid overheid
- Innovatie Barometer Overheid 2021
- Staat van het Bestuur 2020: groeiende zorgen over de decentrale democratie en het lokale bestuur
- Nieuwe themapagina ‘Artificiële Intelligentie en publieke waarden’
- Tentoonstelling lokale democratie
- Resultaten WERKonderzoek 2019 beschikbaar
Tentoonstelling informatiseringsbeleid overheid
Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft een nieuwe tentoonstelling gelanceerd: ‘informatiseringsbeleid van de overheid’. Hoe is de ontwikkeling geweest in dit relatief nieuwe beleidsterrein? De tentoonstelling geeft zicht op het allereerste begin van automatisering tot de ingrijpende effecten van de hedendaagse technologie op het functioneren van overheden en hun relatie met burgers.
Innovatie Barometer Overheid 2021
De Innovatie Barometer Overheid 2021 is gepubliceerd, een onderzoek naar innovaties in Nederlandse overheidsorganisaties: welke innovaties werden geïmplementeerd, hoe kwamen ze tot stand en wat waren de opbrengsten. Een belangrijke conclusies is dat succesvol innoveren in mindere mate afhangt van externe omstandigheden en vooral wordt bepaald door de organisatie zelf, in het bijzonder de medewerkers van de organisatie. Organisaties met een krachtig innovatieklimaat vernieuwen vaker en over een breder spectrum. Zij creëren door innovaties meer publieke waarde in termen van kwaliteit, efficiency, medewerkerstevredenheid, invloed van burgers en het realiseren van politieke doelstellingen.
Staat van het Bestuur 2020: groeiende zorgen over de decentrale democratie en het lokale bestuur
De Staat van Bestuur 2020 laat duidelijk zien dat de zorgen over de lokale democratie groter worden. Nederlanders zijn gemiddeld tevreden over het leven, de samenleving en de voorzieningen in de buurt. Maar dat geldt niet voor iedereen: de verschillen zijn groot en sommige groepen doen nauwelijks mee in de democratie. Het lokale bestuur is steeds minder zichtbaar voor de inwoners. En het coronavirus vergroot de verschillen tussen regio’s en groepen inwoners verder.
Nieuwe themapagina ‘Artificiële Intelligentie en publieke waarden’
Artificiële intelligentie (AI) wordt op steeds meer terreinen ingezet. Het kan bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken, kan de productiviteit verhogen en de werkgelegenheid stimuleren. Tegelijkertijd zijn er ook risico’s aan verbonden voor publieke waarden en mensenrechten. Om de kansen van AI te kunnen benutten en daarnaast goed voorbereid te zijn op de risico’s van AI-toepassingen is interdepartementale kennisuitwisseling en beleidsafstemming nodig. Hiervoor is een interdepartementaal samenwerkingsplatform opgericht. Deze themapagina is daar een onderdeel van.
Tentoonstelling lokale democratie
Op 11 juni 2020 opende curator Liesbeth Spies de tentoonstelling lokale democratie. Deze tentoonstelling geeft een sfeerbeeld van de ontwikkeling van de lokale democratie sinds 1945, met als rode draad de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen. Verschillende gebeurtenissen en mijlpalen zijn zo veel mogelijk verrijkt met foto’s en documenten. Ook is er een podcast en gaat de curator in gesprek met verschillende personen die een bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van de lokale democratie.
In deze video is de opening terug te kijken.
Resultaten WERKonderzoek 2019 beschikbaar
De belangrijkste resultaten van het WERKonderzoek 2019 zijn beschikbaar, inclusief verdiepende analyses van wetenschappers. De winnaars van de Scriptieprijs Werken in het Openbaar Bestuur 2019 zijn bekend. In 'De top kijkt om' worden oud-ministers en oud-topambtenaren bevraagd over hun ervaringen en de digitale tentoonstelling 'De ambtenaar' staat online.